fredag 8 januari 2010

Djungelsmurfen på nya äventyr.

Mowgli - eller jag menar han från nya Terminator som har huvudrollen Smurfarnas Krig - eller jag menar Avatar - kommer ifrån sina människovänner och blir ensam och övergiven med alla faror i djungeln på en främmande planet. En främmande planet där allt lyser i neonfärger och är skapat för se genom glasögon med ett rött och ett grönt glas... Då kommer Bagheera, eller var det kanske Baloo, och tar honom till King Loui och hans smurfstam. Baloo ska lära honom allt de kan. Det lite luriga är att Baloo är ingen björn utan i själva verket smurfflickan som spelar dubbelt som både lärarinna och älskarinna. Samtidigt lurar Sherikaan, eller den elaka människogeneralen, i buskarna. "Mowgli måste föras tillbaka till människobyn - nu medetsamma!" Men det vill inte Mowgli. Då blir Generalen och Sir Väs, eller den giriga företagsmagnaten med dollartecken som pupiller, arga och måste förstöra allt i sin väg på den främmande planeten för att komma åt Mowgli och planetens rikedomar. Turligt nog är Mowgli "the chosen one" och har förvandlats till en korsning mellan Braveheart och Tarzan. Han samlar alla smurfarna och alla djungelns djur för att leka Indian och Cowboy i det slutgiltiga slaget om den främmande planeten. Ingen kan gissa hur det slutar...

Där har ni i korthet en resumée av Avatar. James Cameron's vida omtalade nya filmskapelse.

Historien är den klassiska om kolonialväldet än en gång, då desperata och pengagiriga människor gör vad som helst för makt och rikedom. En story som är beprövad i oändlighet tidigare, som sedan är kryddad med stulna ingredienser från Matrix, Terminator, Braveheart samt allsköns Western- och Disney-filmer. Med andra ord - inte särskilt orginellt och precis så förutsägbart som som det verkar. Visst är det imponerande och snygga dataanimationer, men ändå inte så bra att man häpnar. Mycket påminner i allt för hög grad om det jag retade mig på i den senaste Star Wars-trilogin.

Cameron som gjort två av tidernas absolut bästa Sci-Fi filmer, Aliens och Terminator 2, kan numera också stoltsera med att har gjort två av tidernas mest överskattade filmer - Titanic och Avatar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ajaj, tråkigt att du inte uppskattade djungelsmurfarnas äventyr...kan nog medge att den är något förutsägbar och klyschig och varför inte slänga in lite jämförelser med Robocop och Pocahontas också. Tekniken möjliggör dock en ny typ av inlevelse i film. Se den igen fast med 3D-brillorna på vet'ja!!

//Apan