söndag 28 augusti 2022

Kejsarens nya kläder

Konsert. Håkan Hellström. Ullevi, Göteborg. 27 augusti 2022

Först av allt: 71 977 personer besökte Ullevi lördagen den 27 augusti 2022. Publikrekord. Håkan Hellström har sannerligen blivit ett fenomen och en profet i sin egen hemstad. Respekt. 

Jag hade initialt inga planer på att gå på någon av de fyra framflyttade konserterna, men spontanköpte en biljett en halvtimme innan finalkonserten. Och var det då ett bra beslut?

Vad ska man säga om spelningen? Bra. Men inte bäst. Imponerande show han satt ihop. Håkan har verkligen dragit på sig arenaartist-kostymen på allvar, men frågan är om den passar honom så bra egentligen? Känns lite pålagt och krystat när han gör Michael Jackson-imitationer och ålar runt på scen. Men visst, han gör det ändå bra. Han har kommit en bit sedan han hittade en Rolling Stone Magazine på en spårvagn och upptäckte att livet kunde bestå av mer än lördagsgodis och läxor, som han berättar i en rolig anekdot. 
Lite för mycket anonyma låtar för en som inte är Håkan-frälst. Kunde lätt dragit ner showen till 2 timmar. Men samtidigt gick tiden väldigt fort ändå. Tar en bra bit in i konserten innan det tar riktig fart och ändå exploderar det inte riktigt så som en Håkan-konsert kan, inte ens i de riktigt stora låtarna. 

Som brukligt bjöds det även på ett pärlband av gästartister. Kvällen till ära gästade Amena Alsameai, Victor Leksell och Miriam Bryant. De går alla in och med starka insatser. 
Coolast var ändock besöket från Greta Thunberg och Fridays for Future, då blev det nerv och känsla på riktigt på arenan. Efter ett brandtal om klimatkrisen där de uppmanar: Vakna Ullevi! Vakna Sverige! Vakna Världen! framför Håkan och Greta en vacker version av "Tillsammans i mörker". Kvällens absoluta höjdpunkt. 

Och feta jäkla fyrverkerier.
Och, igen, nästan 72 000 besökare. Helt galet! 
Och i vart fall 10 000 gånger bättre än Rammstein på samma arena - Håkan regerar på Ullevi.

Konklusionen blir att det, totalt sett, var ett rätt bra beslut att spontanköpa en biljett. Jag skulle inte vilja haft det här osett.

Men viktigast av allt:
Vakna Ullevi! Vakna Sverige! Vakna Världen!

Inga kommentarer: