tisdag 31 oktober 2023

Ciotola! Ciao! Salute!

Resa. Pisa (med Florens), Italien. 21-24 Oktober 2023.

Den nionde "Gourmetresan" i ordningen, för andra gången utomlands, tog oss till Pisa i Italien. Vi visste inte mycket om denna lilla stad innan vi kom dit, förutom att det finns ett lutande torn då, och vilken oerhört positiv överraskning det visade sig vara. Mysig och lättillgänglig stad med massvis av trevliga trattorior. Lutande Tornet och området däromkring är dessutom en sevärdhet som verkligen håller för förväntningarna, otroligt fint - och jädrar vad det lutar mycket. Dessutom bodde vi granne med tornet och hade utsikt mot det från hotellrummet på Hotel Roma. Italien välkomnade oss också med strålande Oktober-väder inledningsvis, 20 grader och sol. 

Efter att ha inspekterat tornet både nerifrån och uppe från toppen vandrade vi genom stan och fick då plötsligt utopa: "Vi har hittat det! Vi har hittat Pepes Bodega!" Detta då ett etablissemang med det tveksamma namnet Café Havanna visade sig ha egen vinproduktion, där de tappade detta egenproducerade vin på PET-flaska för 1,50 EURO per flaska. 

När vi sedan vandrade vidare råkade vi  hamna på den årliga Vin- och mat-festivalen i Pisa. Där tog vi givetvis chansen att spendera ett par timmar och fick smaka både ett antal goda viner, den lokala bitten samt ost och chark. Var vårt sällskap glada innan var vi kanske lite för glada efter det festival-besöket. Men då var det bara att ladda om för den inbokade Gourmet-middagen på Trattoria S.Ombono. Trattorian visade sig var väldigt trevlig och familjär. De serverade oss mycket prisvärd rustik och lokal mat. En höjdare. Trots sent avslutad middag fann vi det nödvändigt, på vägen hem mot hotellet, att avsluta med en GT på en av de få lokala barerna som höll öppet.

Det var ett ganska sargat gäng som vaknade upp dagen därpå och var det lite si och så med frukostätandet bland vissa i sällskapet. Men trots det satte vi oss, enligt plan, på tåget mot Florens där vi sedan spenderade en förmiddag. Härlig stad även det. Efter lunch satte vi oss på en buss upp i Chianti-bergen och Toscana. Där besökte vi två vingårdar och fick även en glimt av det Toscanska landdskapet. På vingårdarna fick vi prova ett antal av deras viner, vilket var trevligt och bra, dock var det allt för kommersiellt och mest inriktat på försäljning. Vi hade hoppats på en rundvandring och information om processen att tillverka vin, men det var det aldrig tal om. Så en liten besvikelse, men ändå kul att få se Toscana och prova några lokala viner.

Totalt sett så levererade båda städerna, men framförallt Pisa, och som vanligt levererade detta fantastiska gäng - bättre resesällskap kan man knappast ha.

Ciao!

Inga kommentarer: