söndag 30 juni 2024

Snubben trodde han var cool

Konsert. Linn Koch-Emmery. Gothenburg Film Studios, Göteborg. 29 juni 2024.

Köp en biljett för 100 spänn - få en konsert med en hemlig artist, det är vad Gothenburg Film Studios roliga koncept "En hemlig artist" innebär. Just denna kväll spreds ett rykte i lokalen att det skulle kunna vara The Latin Kings som var den icke kända akten för aftonen. Cirka klockan 21 slogs första trumslaget bakom den frågeteckens-prydda ridån, direkt insåg man att det här var inget gammalt hip-hop band som skulle sjunga om snubben som trodde han var cool... Nej, istället fick vi snygg rock av en tjej som kanske inte trodde hon var cool, men Linn Koch-Emmery och hennes band kan stoltsera med att de faktiskt är rätt coola. Coolt så. 

Mustasch-kampen

Svensexa. 29 juni 2024

Lite cigarr-rökande på Hotell Havanna i Varberg, lite karaoke på Melody Club i Gbg, lite konsert på Gothenburg Film Studios och en sablans massa röda mustascher: det är så vi har svensexa för Kung Charles.

onsdag 26 juni 2024

Tack och Förlåt

Konsert. Lillasyster: Tack och Förlåt Tour. Midsommarrocken 2024. Mellby Horsepower, Mellbystrand. 22 juni 2024.

Lillasyster är det absolut största namnet och huvudakt på den lilla tvådagars-festivalen Midsommarrocken i Mellbystrand. På grund av idogt regnande har det tidigare under dagen varit teknikproblem vilket gör att programmet är extremt försenat. Lillasyster som var schemalagda att spela kl 00;00 kliver istället upp på scen kl 01:30. Det får till följd att det är en ganska sparsam skara publik kvar framför scen. Det får också till följd att spelningen endast blir strax över 30 minuter lång. Lite av ett antiklimax. Det känns också som att bandet verkligen stressat upp på scen utan backdrop och utan ha gjort en riktigt sound check. Men de står ändå där med ett gott humör och bra energi. Sångaren Martin Westerstrand inleder med att påpeka att "det blev lite sent" och fortsätter med "om ni orkar, så orkar vi". Fin inställning, och de förefaller har ganska kul under den där halvtimmen de spelar även om upplägget kanske inte var exakt vad varken bandet eller publiken sett framför sig. 

Heavy Metal Invasion

Konsert. Lechery- Midsommarrocken 2024. Mellby Horsepower, Mellbystrand. 22 juni 2024.

Klassisk Heavy Metal i samma skola som Judas Priest, Accept och Maiden, men med väldigt mycket självironi och medvetenhet. Medvetenhet om vilka attribut och poser som skall användas på scen och medvetenhet om hur klassiska Heavy Metal-låtar är komponerade. På grund av det sistnämnda får vi låtar med fantastiska namn såsom "Mechanical Beast", "Heart of a Metal Virgin" och "Heavy Metal Invasion". Kul!

fredag 21 juni 2024

El Duracell Trip

Resa. Hamburg (med Kiel), Tyskland.  14-18 juni 2024.

Den gode Herr Gröndal har fyllt jämnt, och för det förärades han med en Weekend-resa. Efter otaliga försök att hitta datum och resmål landade det till slut ner i ett besök till Hamburg under Fotbolls-EM 2024. Grundtanken var att se Polen-Holland mötas i detta mästerskap, men att få tag i biljetter till den matchen visade sig vara en utmaning utöver det vanliga, dels förefaller UEFAs biljett-site vara allt annat än perfekt fungerande och dels var det ca 500 000 personer som sökte biljetter vid varje släpp. Så några fotbollsbiljetter blev det inte, men vad gjorde det när vi fick några otroligt roliga dagar i Hamburg ändå. Matchen fick vi sett tillsammans med tusentals Holländska och Polska fans i Fanzone. Istället för fotbollsbiljetter blev det konsertbiljetter till helt okända men, skulle det visa sig, väldigt bra James and the Cold Gun. Utöver det fick vi botaniserat runt i Hamburgs utbud. Blev en del häng bland Holländska fans på Reeperbahn och St. Pauli, bl.a i en av barerna där The Beatles brukade hålla till på 60-talet och inte minst på det mytomspunna haket Trippel III där en och annan Mexikaner intogs. Tog även en lång promenad längs Elbes strandpromenad, kollade till Rådhustorget och inte minst myste vi runt i mysiga Sternchanze som är något av Hamburgs Majorna. Mycket god mat blev det också, Grekiskt, Italienskt och givetvis ett par besök Tyska Bierhalle för inhemsk mat. Bra tunnelbanesystem bjuder staden också på även om vi aldrig blev riktigt kloka på hur betalningssystemet egentligen fungerar. 

På hemvägen blev det även några timmar i Kiel. Tur vi inte var där längre än så var känslan...

Stena Line tog oss tur och retur till Kiel, det i sig var också ett äventyr med tveksam underhållning, tveksamt klientel som medpassagerare och väldigt sparsamt med syre i hytten -men god mat bjöd även Stena på samt grymt häng på soldäck på hemresan.

Grymt häng totalt sett hela resan. Tack för att du fyllde jämnt PG så vi fick anledning att göra denna resa, och grattis igen.

Och just det. En sång komponerades också till födelsedagsbarnet. Text av MH, PNT, RJ och AW. Musik av AI. Klicka in på länken nedan för att njuta av Metal-mästerverket "El Duracell Song":

https://soundcloud.com/andreas-wiktorsson/el-duracell-song-metal-version?si=184967ff500a4ec4b7f2b9726fbe2a1c&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

torsdag 20 juni 2024

Cold Gun time

Konsert. James and the Cold Gun. Headcrash, Hamburg, Tyskland. 15 juni 2024.

De kom hela vägen från Wales för att spela i Hamburg. Vi kom hela vägen från Sverige för att se dem. Det sistnämnda skall kanske tas med en nypa salt. Någon månad innan vår resa till Tyskland hade vi aldrig hört talas om James and the Cold Gun, men vi ville se en konsert och med Googles hjälp hamnade vi på Headcrash och just detta bands sista spelning på sin Europaturné. Att det blev så är sannerligen inget vi ångrar, här snackar vi ett ösigt band som spelar ösig rock med ett sjujäkla självförtroende. Kanske inte min favoritmusikstil, men som liveakt är det förbenat bra. Efter ett snack med två av medlemmarna så lovar de att nästa turné blir det ett stopp i Sverige. 

Crocs or Fox?

Konsert. Fox & Badger. Headcrash, Hanburg, Tyskland. 15 juni 2024.

Lokalt band som gör sin blott tredje livespelning om vi förstod det hela rätt. Och det gör de fantastiskt bra. Melodiös punkrock med en karismatisk sångerska. Blev en det förvirring innan vi fick uppfattat namnet på gruppen korrekt via killen som sålde merch: "it is two animals - Crocs & Badger" uppfattade jag att han sa. Tog en bra stund innan vi förstod att bandet på scen inte var några Foppatofflor utan rävar. Foxy!

Wall of death

Konsert. Bird's View. Headcrash, Hamburg. Tyskland. 15 juni 2024.

Första förbandet till James and the Cold Gun på lilla men väldigt bra konsertlokalen Headcrash på Reepebahn i Hamburg. Det är 90-talsvibe på alla kvällens band, och Bird's View drar åt ett lite väl skramligt och hårt sound för att jag riktigt skall uppskatta det. Men det uppskattas av delar av publiken som dansar hår stundtals och jag får frågan om jag är redo för Wall of Death - nja, Wall of Death kommer jag nog aldrig vara redo för...

fredag 14 juni 2024

Hoojsteriskt!


Konsert. Hooja: Toursten 2024. Stora Scen Liseberg, Göteborg. 13 juni 2024.

Hysteri. Hooja-hysteri. Turnépremiär. Slutsålt. Kö genom halva parken för att komma in till scenområdet. De har en jäkla pumpande hit i avslutande "Banan, Melon, Kiwi och Citron", och senaste hiten tillsammans med Miriam Bryant är kul. I övrigt håller det inte riktigt som live-akt i mitt tycke. Men publiken är med dem, sjunger med, dansar och hoppar så att marken gungar på Liseberg. Konserten klockar in på ganska exakt 1 timme inklusive extranummer - det ska de ha credd för. Fler konserter borde vara 1 timme, det räcker oftast gott. 

Kul att ha sett detta fenomen från Norrbotten. De underhåller trots allt.

tisdag 11 juni 2024

Super Cooper

Konsert. Alice Cooper. Festival Stage. Sweden Rock Festival, Norje. 8 juni 2024.

Gammal är äldst! Det bevisar Alice Cooper verkligen när han är avslutande akt på Festival Stage under Sweden Rock 2024. 76 år gammal förefaller han närmast piggare än någonsin och rösten är fullt i behåll. Han bränner av 1 timme och 30 minuter hitskavalkad från hans 55-åriga (!) karriär. Som sig bör bjuds det också på show med skräck-tema komplett med tvångströja, Frankenstein, pytonorm och giljotin. Kul, bra, imponerande och en mycket värdig finalakt på årets festival.

Brucilliant

Konsert. Bruce Dickinson: The Mandrake Project. Festival Stage. Sweden Rock Festival, Norje. 8 juni 2024.

Glöd i ögonen. Mycket humor. Massvis med energi. Inte minst en fantastisk röst och ett lika fantastiskt band. Bruce Dickinsons solo-katalog är sannerligen inte särskilt välkänd för mig. Är väl egentligen bara en låt jag på riktigt känner igen under konserten, ändå nästan trollbinder Dickinson och company en rakt igenom. Helt enkelt briljant av den gode Maiden-sångaren.