söndag 15 september 2024

En blixtrande, dundrande och gyllene kväll

Konsert/Show. Herrey's: Diggi Loo 40 år, En Gyllene Kväll på Operan. Göteborgsoperan, Göteborg. 14 september 2024.

Herregud, vad var det som hände egentligen? Vilken överkörning! Vilken knock out! Bröderna Herrey firar att det var 40 år sedan de vann Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med Diggi Loo Diggi Ley. Och som de gör det. Det är 2 timmar och 45 minuter segertåg inför en euforisk publik på ett utsålt Göteborgsoperan.

Herrey's är mina stora barndomsidoler. Jag fick aldrig sett de live när det begav sig, och nu när detta tillfälle dök upp tog jag chansen. I ärlighetens namn hade jag dock inga höga förväntningar vad dessa numera äldre herrar skulle kunna prestera på scen, med en låtkatalog som dessutom känns mer än lovligt daterad. Det visade sig att de tre bröderna hade gjort sin läxa och lagt ner oerhört mycket energi för att få detta att verkligen bli en gyllene kväll. En fantastisk orkester och en stor kör pumpar upp låtarna och får dem att låta relevanta även 2024. Det låter fantastiskt bra. Dessutom studsar bröderna runt på scen som om de vore 20 fortfarande (nåja, nästan i alla fall). Detta kryddas med trevliga storys som mellansnack och bitvis väldigt snyggt visuellt uttryck på den stora skärmen i bakkant av scen. Lite märkligt dock att de under många nummer väljer att visa någon slags Windows 95-skärmsläckare på skärmen, när det bevisligen finns en bra kameralösning på plats för att kunna visa vad som händer på scen, samt massvis av arkivmaterial. Eller varför inte bara ha en Herrey's-logga istället, eller rutmönstret från debut-LPn? Vad som helst förutom denna enformiga och märkliga Windows 95-animering. Det sistnämnda är egentligen en parantes, för på det stora hela är det, som sagt, ett segertåg och en triumf. Framförallt akt 1 är helt överjäkligt bra från start till mål. Akt 2 haltar lite mer med en del svagare låtar samt ett gästspel från Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen som framför Bobbysocks "La de Swinge". Men sedan kommer Diggi Loo Diggi Ley (som de tvingas spela två gånger efter publikens jubel) och då är alla eventuella skavanker glömda. Vilken kväll! Vilken blixtrande, dundrande och gyllene kväll. 

fredag 13 september 2024

Pigga Pojkar

Krogshow (genrep).  A Show Larger Than Life. Rondo, Göteborg. 11 September 2024.

Jamen det här var ju roligt. Boyband-eran (i sin bredaste form allt från The Temptations och Jackson 5 till New Kids On The Block, Boyzone, Take That, Westlife och Backstreet Boys med inslag av sköningar som East 17) tolkas av David Lindgren, Boris Rene, Erik Segerstedt, Mattias Andreasson och en stor ensamble utöver det. Verkligen krogshow i sitt esse: bra sång, dans, humor (nåja...), och top of the line teknik och scenshow. Piggt och modernt. Överlag fartfyllt och tight, även om vissa ballader hade kunnat strykas ur reportoaren i mitt tycke. 

Boybands back, al right!

tisdag 10 september 2024

Yes Yes Yes

Konsert. Doctor Yes. Potatisen, Göteborg. 7 september 2024,

Kvintetten Craving Clouds finns inte mer då ett par medlemmar istället koncentrerar sig på annat här i livet. Men det är inget att hänga läpp för, då trion som är kvar istället har bildat bandet Doctor Yes. Den gångna helgen hade de release för deras debutsingel inför ett ganska välfyllt Potatisen i Göteborg. Bandet fortsätter i samma anda som Craving Clouds och det bjuds på låtar både ur Craving Clouds katalog samt från Doctor Yes. Och det svänger. Och det rockar. Helt enkelt bra medicin för en lyckad lördags-kväll. Det utlovas mer musik och mer konserter framöver - det ses det fram emot. Craving Clouds are dead - Long live Doctor Yes!

Boyband-week

Pojkar Pojkar Pojkar. Denna veckan går i pojkbandens tecken. Börjar imorgon med att besöka showen A Show Larger Than Life på Rondo och följer sedan upp detta med, för första gången, få bevittna mina barndomsidoler Herrey's på scen. Herrey's firar att det är 40 år sedan Diggi Loo Diggi Ley med en jubilemusförställning på Göteborgsopean.

Det här kan ju inte bli annat än kul!


fredag 6 september 2024

Partysystem

Konsert. LCD Soundsystem. Meo Kalorama Stage, Meo Kalorama Festival. Lissabon. Portugal. 30 augusti 2024.

Ett gäng grånade herrar och kvinnor står på en scen och ser lite buttra ut. De spelar sina instrument och sjunger utan att visa en min och ännu mindre dra på smilbanden. Men, de har också en discoboll och det de framkallar är dance-punk som skapar ett osannolikt party som inte går att värja sig mot. Bara att låta sig svepas med, dansa, le och göra allt det som bandet själva inte gör på scen. Fantastiskt!

torsdag 5 september 2024

Enjoy The Postal Service

Konsert. The Postal Service. San Miguel Stage, Meo Kalorama Festival. Lissabon, Portugal. 30 augusti 2024.

Kort paus. Klädbyte. Omrigg. Sedan kommer Ben Gibbard in med projekt nummer två för kvällen. Detta är ett hobbyprojket som endast har släppt ett album. För 20 år sedan. Men det behövs inte mer låtar än så, för satan vad det smäller till. Till skillnad från Death Cab for Cutie så sticker detta ut med melodier och power. De spelar sitt enda album, Give Up, från början till slut och det förekommer inte många dippar längs vägen. När de sedan avslutar med en grym version av Depeche Modes Enjoy the Silence då kan man bara kapitulera. Enjoy The Postal Service.

Black Cab

Konsert. Death Cab for Cutie. San Miguel Stage, Meo Kalorama Festival. Lissabon, Portugal. 30 augusti 2024.

Det första av två projekt från Ben Gibbard denna kväll på samma scen. Death Cab ställer upp helt klädda i svart och gör stabil Indie rock, men det sticker kanske inte ut så mycket. Definitivt bra i alla fall. 

onsdag 4 september 2024

Mindre Pop, Mera Ballader

Konsert. Sam Smith. Meo Kalorama Stage, Meo Kalorama Festival.  29 augusti 2024.

Sam Smith glider in framför sin stora uppblåsbara scendekor och inleder konserten i 180 med hit på hit på hit. Hits tagna ur hens katalog av ballader. Då är det fantastiskt bra, och rösten bländar. När sedan det nya och mer poppiga materialet tar över så tappar hen i alla fall mig. Den repertoaren tilltalar inte mig alls, dessutom ser Sam alldeles för snäll ut för leka sexig popstjärna a la Madonna. Däremot gör det snälla och det stora leendet det väldigt svårt att inte tycka om personen som står där på scen.

tisdag 3 september 2024

Politisk Attack

Konsert. Massive Attack. Meo Kalorama Stage, Meo Kalorama Festival. Lissabon, Portugal. 29 Augusti 2024.

Visuellt otroligt snyggt. Viktiga politiska budskap. Musikaliskt ytterst proffsigt, men också i längden lite enahanda långsamt.