tisdag 3 februari 2009

A work of art.

THX 1138.

Som det påstådda Star Wars-fan jag utger mig för att vara är det högst motvilligt jag tvingas erkänna att det är först nu jag införskaffat och sett George Lucas debutfilm från 1971, THX 1138. Men så är det. Den, för hans senare filmer, ganska hårt kritiserade regissören bevisar här vad det är som skrivit in honom i filmhistoriens lexikon. Detta var ju långt innan han hade möjlighet att datoranimera sönder en film med effekter. Som ung och entusiastisk satte Lucas istället historieberättandet i första rummet (så också i de första Star Wars-filmerna) och visade att det går skapa effektfull film utan stora medel. Denna avskalade och dystopiska framtidsvision, med Robert Duvall och Donald Pleasence, är lika vacker som den är svårbegriplig och ångestladdad. Den utspelas i en hårt styrd framtid där individuellt tänkande stävjas med obligatoriskt drogintag och kärlek är förbjudet. Filmen kan antas ha inspirerat många senare Sci-Fi-filmer (The Island, 12 monkeys, Matrix m.fl) och det går att finna massvis med saker, såsom ljudeffekter, bildspråk och inte minst C-3PO´s utseende, som Lucas senare återanvänt och vidareutvecklat i Star Wars. Det går också att dra paralleller till vännen och regissörs-kollegan Stanley Kubrick’s 2001 och Clockwork Orange. Francis Ford Coppolla medverkade också i skapandet som exekutiv producent. THX 1138 är visuellt hänförande (bara titta på de oerhört läckra bilderna här) och, på det stora hela, en mycket intressant film.








3 kommentarer:

Anonym sa...

...tänk om Herr Lucas har åkt tillbaka i tiden för att få oss att TRO att de 12 aporna har blivit inspirerad av THX bla bla bla och efterkonstruerat hela filmen efter att ha sett de 12 apornas armé. Eller tänk om vi är i den simulerade Matrixvärlden där alla bara går till jobbet och hem för att sova, när den riktiga världen i själva verket är Dödstjärnan och DU är Jabba the Hutt. AAAAHHHHHH!!!!

Hälsningar,
1/12 av de 12 aporna

Ante sa...

Nä, nu har du blandat ihop begreppen här. Du tänker på Back to the Future. Åk tillbaka hem till Apornas planet och tänk över det hela, innan du hamnar i Huthuternas våld, din Tolftedel...

//Jabba

Anonym sa...

I 12 aporna åker Bruce tillbaks i tiden också, fattar du väl! Back to the future, my ass. DU är en apa!!

//1/12-apa