tisdag 4 augusti 2015

Den röda vägen till Jamtland Jamtland, jämt o ständut.

Storsjöyran / Yranveckan. Östersund, 29 juli - 2 aug 2015.
Vi tog Inlandsvägen - Den röda vägen - till en festival och en vecka som tog emot med öppna armar och bjöd på 5 innehållsrika dagar. Här följer ett axplock av intryck och upplevelser:
- Detta måste vara den enda festival där veckans höjdpunkt inte är festen eller någon av artisterna, utan ett Presidenttal utav en låtsaspresident av Jämtland. Ett tal som fyller Stortorget till bredden av patriotiska Jämtar.
- Det är också en festival som lockar till sig allt och alla. Du stöter på allt från barn till pensionärer på området. Underbart!
- Yran-kebaben är magisk. Ja, herre jädrar vilken kebab.
- Stråket! Det fantastiska krogstråket längs Storsjöns strand. Ingen annan festival. Jag säger INGEN ANNAN festival i Sverige kan konkurrera med kvaliteten och utbudet på serveringar. Stråket är som en enda lång härlig gata med After Ski-ställen staplade på varandra. StändUT Blakk (ett namn som endast Jämtlänningar förstår) är ett coverband som har en smått mytisk popularitet bland Östersundarna. De gjorde Lime-tältet till det absolut mest populära tillhållet, genom att spela mediokra covers.
- I en del tält får norrmän betala dubbla priset för lunch. "Det kan bli så ibland".
- Festivalområdet är inhyst i fina Badhusparken och Stortorget. Härligt, välordnat,bra.
- Ledsen att behöva säga det, men festivalprogramplanerarna är idioter. Krockar, krockar, krockar. Omöjligt att få ihop.
- Kyla. Iskyla. Jag hade faktiskt packat med mig långkalsonger. Använde de aldrig, men det hade sannerligen behövts. Temperaturen var allt annat än behaglig efter kl 22 på kvällarna.
- Vyerna. Östersund är vackert. Oerhört vackert. I stort sett vart du än befinner dig blickar du ut över Storsjön och fjällen bort till Åre.
- Basecamp Danielsson. Upp till 7 pers i en 2a med endast en nyckel. Kan ju aldrig fungera. Jo, fungerar hur bra som helst. Tack Ragge för den enorma gästfriheten.
- Alla härliga Östersundare och tillresta som hjälpt till förgylla dessa dagar. Ragge, Emma, Gradin, Einar, Björn och inte minst mitt eminenta resesällskap, Kai. Tack till er alla.


Inga kommentarer: