måndag 10 augusti 2009

Tour de France.

Semestern lider mot sitt slut. På onsdag sitter man åter vid sitt skrivbord. Det går sjukt fort att vara ledig. Det varit ömsom vin, ömsom vatten under årets nästan 5 veckor långa ledighet. Underbara resor både utomlands och inom Sverige samt ett riktigt elakt ryggskott som tvingat min gamla slitna lekamen till ett ytterst stillsamt liv i och runt hemmets lugna vrå... Ja, ja jag inledde i vart fall semestern med en Frankrike-resa. 14-21 juli gjorde jag och Thesa vår egen lilla Tour de France. I vår hyrda Toyota Aygo, vägvisade av GPS'n Kjelle, tog vi oss till följande mål:

Biarritz.
En underbar liten stad. För mig den perfekta blandingen mellan en klassisk charterort och en helt vanlig liten stad. Ett surfingmecka, med mycket avslappnad atmosfär och skönt vänlig stämning. Här hade vi 2 dagar i gassande solsken med sol, bad och vindrickande. Känner helt klart att en längre vistelse i detta område borde planeras in i framtiden. Då med San Sebastian och Bilbao inplanerat i rutten.

Bordeaux.
Hit kom vi sent på torsdagkvällen för resans huvudmål. Att närvara på Malin och Laurents bröllop som ägde rum under fredag-lördag i Bordeaux och Saint Astier. Jag inledde hela Bordeauxbesöket med att glömma min kamera i den lokala livsmedelsaffären. Au revoir till till denna lilla tekniska pryl och till alla bilder från Biarritz. Tack och lov har Thesa en rejäl systemkamera och ett stort intresse för fotografering. Så bildbevis från resan finns trots allt. Denna kamerafadäs följdes sedan upp av att vi, tillsammans med ett antal andra hotellgäster, sent på kvällen kommer tillbaka till det nattetid obemannade hotellet och möts av ett högt tjutande larm från köket. Med följden att vi ringer nödnumret som finns angivet vid receptionen. Självklart leder det till en förinspelad röst på franska: Tryck 1 för att komma till... bla bla bla. Till slut svarar en fysisk person som inte förstår ett dyft av vad jag säger. Lyckligtvis var det en annan kille i lobbyn som kunde konversera med denna växeltelefonist på franska som då lovade att skicka någon till hotellet för att avstyra larmandet. Sent om sider kom vi sedan i säng och var sådär lagom utvilade inför 2 intensiva bröllopsdagar. Men vilka dagar det var, och vilket bröllop. Inleddes med borglig vigsel i Bordeaux på fredagen. Därefter en lång och otroligt välsmakande 5-rätters lunch på en vingård utanför staden. På kvällen lite lättare festligheter inne i Bordeaux på en enklare italiensk restaurang. På lördagen var det sedan kyrkligt bröllop i Saint Astier. Jag lyckades, tillsammans med Anna och Johanna, efter diverse händelser komma 10 minuter för sent till vigseln. Och då starade vigseln, i sann fransk anda, ca 10 minuter efter utsatt tid. Men fint var det i vart fall. Sedan var det busstur till ytteligare en vingård där bröllopsfesten hölls. Och här vad verkligen party. Brudparet kom dansandes in mellan borden till tonerna av Dr. Albans "Sing Hallelujah" allt medans alla gäster stod upp, applåderade, viftade med sina servetter och skrek som galningar. Så där satte de taktpinnen direkt. Bröllopsfest med fokus på FEST! Malin och Laurent bjöd sedan också på tidernas brudvals. Den började som vilken vanlig vals som helst, i ett fåtal takter, sedan urartade detta i en härlig mix av musik och ett inövat dansnummer till musik som Elvis, Grease, Kung-Fu Fighter, MC Hammer, Michel Jackson m.m(http://www.youtube.com/watch?v=ves2qpjCaKE). Otroligt roligt. Sedan festades det på tills bussen körde oss hem till hotellen kl 04:30. På söndagen var det brunch på vingården innan min och Thesas semester fortsatte.

Saint Emillion.
Här tillbringade vi dem sista 3 dagarna av semestern. Saint Emillion är en sagolik liten stad, med betoning på sagolik. Det är verkligen som att promenera runt i en saga. Mitt bland alla vingårdar och vinodlingar ligger denna lilla medeltida pärla som även står med på UNESCO's världsarvslista. Här njöt vi av både staden och dess omgivningar, sol och bad vid hotellpoolen (på ett i övrigt riktigt sunkigt hotell) och ännu mera vindrickande.

En otroligt lyckad resa, ett underbart bröllop och Frankrike glider upp i toppen bland favorit-länder. Mersmak var ordet. Mersmak.

Inga kommentarer: