Jag spenderade påsken 2008 i Glenn Strömberg-land vilket också är känt som
Bergamo. Denna lilla pärla i Norra Italien som många passerar förbi väldigt snabbt med taxi, hyrbil eller tåg i jakten på Milano, Venedig eller någon annan av närområdets större och mer berömda städer.
Ack så trist att så är fallet då Bergamo är en så förträffligt vacker stad med så oerhört avslappnande tempo. Man möts av vänlighet, leenden och hjälpsamhet i mötena med lokalbefolkningen. Att man inte kommer så långt med engelskan i alla lägen har man gärna överseende med…
Detta besök i fick mig också att förstå varför den italienska matkultulturen erövrat världen.
Jag njöt i fulla drag av varje måltid. Klanderfri servicekänsla på varenda café och restaurang som besöktes.
Vårt sällskap hade en kväll bokat bord på fina restaurang Da Mimmo bland de små gatorna och gränderna i den gamla stadsdelen. Citti Alta eller gamla stan ligger på en höjd ovanför den nya delen av staden, runt omkring ser man snötäckta bergstoppar, ett storslaget landskap. En inramning som inte gör att man trivs mindre…
Måltiden som sedan serverades här, givetvis med samma hjärtliga och engagerade service som tidigare nämnts, var för mig det yttersta beviset på varför det Italienska köket blivit världsberömt.
Primo piatto:
En pastarätt som är en lokal specialitet från Bergamo ”Casoncelli alla Bergamasca”.
Pastaknyten fyllda med kalvfärs serverade med smörstekt skinka och Grana Padano-ost.
Oj, oj, oj. Smaksensation i all sin enkelhet. Kanske den bästa pastarätt jag någonsin ätit.
Secondo piatto:
Filletto, eller en oxfilé så mör och vällagad att den smälte i munnen. Till på köpet var den lindad i prouiscuttoskinka och serverad med en salsa verde, en grön sås på örter och pesto.
Så underbart gott.
Sedan avrundades det hela med en Creme caramel och ett glas Limoncello.
Fulländat!
Givetvis har man också under dagarna botaniserat i det goda kaffet, vinerna, ostarna, skinkan,
korven… ja listan kan göras hur lång som helst.
Hur som helst. Ryanair flyger direkt till Bergamo från Göteborg. En weekend hit rekommenderas å det varmaste. Finns inte tid eller möjlighet till detta, så spring omedelbart iväg och inhandla Glenn Strömbergs kokbok, "Med smak för Italien", där bl a receptet på ovan nämnda pastarätt finns att finna.
Buon Appetito, kamrater.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar