torsdag 22 maj 2008

Eurovisionsschlagerfestivalssemifinalerna 2008.

Ja, jag vet att det inte heter Eurovisionsschlagern längre, utan Eurovision Song Contest (jag är dessutom en stor förespråkare för mångfalden i tävlingen - melodier av alla slag som tävlar, inte bara schlagers), men det går ju inte låta bli att använda sig av det obskyrt långa ordet Eurovisionsschlagerfestivalssemifinalerna. Mycket roligt på något sätt... Ett ord som ju dessutom fått några bokstäver extra sedan men numera kan lägga till semi före final. Det är ju inte bara ordet som är långt, utan även tävlingen har (vilket man knappt trodde var möjligt) blivit en ännu längre och mer segdragen historia som nu sträcker sig över tre dagar. Nåja, en kort kommentar om dessa semifinaler som ägt rum i Belgrad under veckan.

Semifinal 1 som gick av stapeln i tisdags gjorde väl inte ens Skara-Bert glad. Här snackade vi taskigt startfält. Öronen vrängdes ut och in. Grekland som gick ut sist i startfältet kan dock bli farliga i finalen. Bosnien-Hercegovina, med sin pantomimteater och tvättställning har också en väldigt bra låt. Annars var det mest bestående intrycket 3 st glada gubbar från Estland, en kalkon från Irland, vampyrer från Azerbajdzjan och heavy metal från Finland (vad annars efter Lordi. Varför ändra på ett vinnande koncept?). De två sistnämnda gick dessutom till final. Kul att nämna är ju också att självaste Timbaland producerat det ryska bidraget.

Semifinal 2 som avslutades för en liten stund sedan höll betydligt mycket högre kvalitet med bra låtar från Island, Turkiet, Danmark, Ukraina (dock överskattad) och inte minst Sverige. Dagispiraterna från Lettaland har också en ganska rolig Aqua rip-off. Har skrivit tidigare att Charlotte Perelli skulle få det svårt i finalen. Vacklar lite där nu, det är en pampig låt och ett grymt framträdande. Kan nog gå långt, trots allt. Men man skall inte heller underskatta de senaste årens överdrivna kompisröstande grannländer emellan vilket borgar för en segrare från östblocket. Bra för Sveriges del är ju att både Norge, Danmark, Finland och Island tagit sig till final.

På lördag smäller det i alla fall. Och Charlotte har, som sagt, goda chanser. Grekland, Danmark, Ukraina och direktkvalificerade Serbien ligger nog också bra till.

Vi håller tummarna för "Hero" i finalen!


Inga kommentarer: